Húsvéti készülődés 1.
2008 március 17. | Szerző: holyka78 |
Első számú családi kedvencünk a tojássaláta. Az uram nagyon szereti. Hétköznap vacsorára is szoktam készíteni mert nagyon egyszerű.
Hozzávalók:
5 tojás
1 kis poharas tejföl
kb. 15 dkg majonéz
1 teáskanál mustár
egy közepes fej lilahagyma fele apró kockákra vágva
2 teáskanál kristálycukor
fél kávéskanál só
csipetnyi bors ízlés szerint fehér vagy fekete
A tojásokat keményre főzzük sós vízben. A sót azért teszem bele, mert ha főzéskor a tojás megreped, akkor a fehérje nem folyik ki a főzővízbe.
A tejfölt összekeverem a majonézzel, mustárral, sóval, cukorral, borssal. Hozzáadom a lilahagymát. A tojásokat kockára vágom ( én úgy szoktam, hogy a tojásszeletelőben elvágom, és utána ujra beteszem, csak éppel az előző metszési irányra merőlegesen, így apró kis kockákat kapok) és a majonézes alapba keverem. Akár azonnal is fogyasztható, de sokkal finomabb, összeérnek az ízek ha 1-2 órára betesszük hűtöszekrénybe. Ha marad belőle, másnap még finomabb!
A következő recept az én kedvencem, anyukámtól tanultam.
Töltött tojás melegen
Hozzávalók 3 személyre:
személyenként 3 db főtt tojás
2 evőkanál tejfől + 1 pohár
ízlés szerint 4-5 dkg kenőmájas
kevés margarin
só, bors
1 kávéskanál mustár
petrezselyemzöld ízlés szerint
reszelt sajt
A főtt tojásokat keresztben (nem hosszában!) kettévágjuk. Óvatosan kikaparjuk a sárgájukat (ha ügyesek vagyunk, a fél tojást enyhén megnyomva a sárgája elválik a fehérjétől és a sárga kipottyan), és a fehérjék aljából picit levágunk, hogy a tojás a tálra réve megálljon. A sárgákat és a levágott kis fehérje részeket villával összetörjük, hozzáadjuk a 2 ek. tejfölt, a májast, sót, borsot, pici margarint, mustárt, apróra vágott petrezselyemzöldetés habosra keverjük. Ezt a masszát töltjük vissza a fehérjékbe, jó púposan adagolva egy kávéskanál segítségével.
A megtöltött féltojásokat enyhén kiolajozott tűzálló tálba tesszük, és tetejükre tejfölt kanalazunk és sajtot reszelünk. A tálat előmelegített, kb. 160 fokos sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt összemelegítjük, míg a sajt pirulni nem kezd.
Önállóan is finom vacsora, de köretnek adhatunk hozzá burgonyapürét.
Legközelebb a házi májasom receptjét adom közre, ugyanis azt is készülök csinálni. Tavaly fedeztem fel, hogy a boltban kapható májasok drágák, össze-vissza fűszerezik őket, és nem is olyan finomak, mintha itthon nem is olyan sok idő alatt magam készítem, és tudom, hogy máj van benne…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: