Poharas desszertek
2008 március 17. | Szerző: holyka78 |
Amióta a húsvétra készülve nézegetem a recepteket két poharas desszert is az utamba került, ki is próbáltam őket. A másodikat főleg azért, mert az első mákos volt, és nekem a mák egyáltalán nem jön be. A második viszont kávés, és az már nekem is ízlett.
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg cukor
2 dl tejszín+2 ek cukor
A tejet felforralom a cukorral és a vaníliás cukorral és mikor forr, hozzáöntöm a mákot, amit ezután még kb. 3-4 percig főzök mérsékelt lángon. Mikor felfőtt kihűtjük. A tejszínt a cukorral felverjük habnak és a kihűlt mákot lassan hozzákeverjük.A masszát poharakba adagoljuk és a hűtőbe tesszük 1-2 órára.
Én növényi alapú tejszínt használtam, abba nem kell zselatin, de ha a hagyományos tejszínnel készül akkor érdemes 2 ek. zselatint felfőzni és mikor hűlt, belekeverni a felvert tejszínbe.
Díszithetjük csokiforgáccsal, gyümölcsökkel.
Számomora ez eléggé felejthető volt, de mint kávémániás a következő már jobban bejött:
Kávés pohárdesszert
Hozzávalók:
1,5 dl kávé vagy ugyanennyi mennyiségű nescafe
4 tojás sárgája
5 evőkanál cukor
1 amarettó likőr
3 dl tejszín+3 evőkanál cukor
A tojások sárgáját kézi habverővel elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk az amerettó likőrt, és a kihűlt kávét. Vizet forralunk egy edényben és gőz fölött a fenti keveréket kézi habverővel addig főzzük míg besűrűsödik. A sűrű masszát lehűtjük.
A tejszínt a cukorral felverjük (zselatin most nem kell bele). A tejszín kb. kétharmadát a kihűlt masszához fokozatosan hozzákeverjük és poharakba töltjük. A maradék tejszínt a tetejükre tesszük. kakaóporral vagy ízkés szerint őrölt fahéjjal szórjuk meg a tetejét.
A poharakat 2 órára hűtőbe tesszük, utána fogyasztjuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: