Vendégváró receptek
2008 május 13. | Szerző: holyka78 |
Régen jelentkeztem, de most itt vagyok. Elég sok a dolog mostanában itthon, és Nórika is egyre több figyelmet, ottlétet igényel. Nem tudom, ki hogy van vele, de mióta itthon vagyok, egyre több a házimunka. Mikor dolgoztam, sokkal gyorsabban megcsináltam a mosás-vasalás-takarítás témát, de mióta itthonkás kismama vagyok,mintha nem akarna fogyni se a mosnivaló, se a vasalnivaló, és folyton pakolni kell valamit, vagy a konyhában, vagy a szobákban, vagy má’ megin’ takarítani kell…
Nórika már mászik, vezetgetve megyeget, és hát ebből fakadóan leterítettük a szőnyeget. És hát persze nem csak ott mászik, hanem mindenhol, ezért folyamatosan takarítási kényserem van. Időm meg egyre kevesebb… Délelőtt nem jó vele lemenni, csak a délután marad, egyrészt már annyira érdekli a külvilág, hogy nem alszik el, és neki inkább a délelőtt az alvós ideje, másrészt meg itt a nyár, már ma reggel nagyon meleget éreztem kint, úgyhogy 3-4 óra előtt nem is ildomos lemenni…
Na, az utóbbi időben elég sok családi ünnep volt, szülinapok. Én is beléptem a 30-asok táborába, de amúgy csak 23 vagyok még mindig :-))). Szóval, vasárnap Tündiék voltak nálunk, ennek örömére, mivel ők nagyon hálás közönség, kipróbáltam két új fogást is.
Fokhagymakrém leves zsemlekockákkal:
Már régóta ki akartam próbálni, csak nem jött az ideális recept. Na, most utána néztem, és a magam arculatára igazítottam. Sok fokhagyma kell hozzá, de attól nem kell megijedni.
1 közepes fej vöröshagymát, és kb. másfél fej fokgyamát megpucolok. A vöröshagymát kockára vágom, a fokhagymákat a gerezd nagyságától függően 2-3 darabba. Olajon megpirítom a hagymaféléket, de nem nagyon, nehogy a fokhagyma megbarnuljon és megégjen, mert akkor keserű lesz! Mikor ez megvan, 1,5 evőkanál lisztet szórok rá és felöntöm húsleves lével vagy kockákból készült tyúkhúsleves lével. Felforralom, majd mérsékelt lángon kb. 10-15 percig főzöm, míg a fokhagyma darabok megpuhulnak. Ezután botmixerrel pépesítem a levest, és behabarom 2,5 deci tejszínnel, melyet 1 evőkanál liszttel kikeverek. Mikor elzártam alatta a lángot egy gerezd fokhagymát fokhagymanyomón még belenyomok, ugyanis a főzés hatására a fokhagyma jócskán elveszti ízét. Általában minden fokhagymás ételbe teszek még a végén egy gerezd zúzott fokhagymát.
A pirított zsemlekockákhoz kisebb kockákra vágom a zsemléket, és kevés olajon mérsékelt lángon pirítani kezdem. Kavargatni kell, nehogy odaégjen. Mikor szép piros, akkor lezárjuk a lángot és meglocsolom olívaolajjal, melybe előzőleg szintén belenyomtam egy gerezd fokhagymát. Ha marad olivaolaj, akkor tálaláskor a levesbe lehet csorgatni.
Nagy sikere volt!
Második fogásnak sajtos-tejfölös pulykamell volt rizzsel, és savanyított pritamin paprikával.
Sajtos-tejfölös pulykamell:
A pulykamell szeleteket ehhez az ételhez nem kloppfoltam ki, és fokhagymás tejbe se áztattam. Nem baj ha a szeletek kicsit vastagabbak, sőt! A szeletek mindkét oldalát besóztam, és egyik oldalukat őrölt borssal is megszórtam, de nem szabad előre besózni a húsokat mert megkeményednek sütéskor! Miután ezzel elkészültem, lisztbe forgattam a szeleteket és serpenyőben kevés olajon mindkét oldalukat hirtelen megsütöttem, és tepsibe fektettem őket. Kb. 2 deci tejfölt elkevertem 1 tojással éss kevés ételízesítővel, és vékonyan a megkentem vele a húsokat. Ezután jó sok reszelt sajtot szórtam a tetejükre, ami kétféle sajt keveréke volt: füstölt sajt és eidámi sajt (se bármilyen sós sajt jó hozzá: trappista stb.) A tepsit 200 fokos sütőbe toltam, és kb. 20 perc alatt átsütöttem, míg a sajt a tetején aranybarna nem lett.
Petrezselymes rizzsel és savanyúsággal isteni lett!
Desszertnek is újítottam:
Fehérborban sült barack vaníliafagyival
Konzerv barackból 2 nagy dobozzal vettem. A barackfeleket lecsöpögtetve tepsibe tesszük, és öntünk alá 1 deci tokaji aszút. A barackok tetejét vaníliás cukor és barnacukor keverékével szórjuk meg, és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük lefedetlenül. A végén az utolsó pár percre kapcsoljuk rá a grillt, hogy a barnacukor szépen rákaramellizálódjon a barackok tetejére.
A megsült barackokat vaníliafagyi kíséretében tálaljuk, és tejszínhabbal díszítjük. Mellé tokaji bort fogyasztunk.
Mint már említettem, nem érzem magam időmilliomosnak az utobbi időben, de találtam egy receptet, pontosabban láttam a tv-ben, és kicsit magunkra szabtam, ami hamar készen van, finom, és egészséges is.
Csirkés almasaláta:
1 egész csirkemellfilét felkockázunk, és serpenyőben megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, lefedni nem kell, nagyon hamar megpirul. Először fehéredni kezd a hús, majd kiengedi a levét, s mikor az is elpárolgott,akkor sózzuk, borsozzuk a húst. Mikor a húskockák megpirultak, levesszük a tűzről. Közben megmossuk az almákat, kimagozzuk őket és kockákra vágjuk. Használhatunk bármilyen almát, de a piros héjú a legmutatósabb. Kb. 3-4 darab almára van szükség. Pucolunk egy kisebb lilahagymát és az is apróra daraboljuk. Az almakockákat és a lilahagymát salátás tálba rakjuk és kevés citromot facsarunk rá, hogy az alma ne barnuljon meg, meg persze az íze miatt is (max. 2 evőkanállal).
Az almához és a lilahagymához hozzáöntjük a pirított csirkemellet, és a következő dresszinggel öntjük le: kb. 1 deci joghurtot és 1 deci majonézt 1 csipet sóval, borssal és 1 teáskanálnyi fruktózzal vagy cukorral kikeverünk. A salátára szórunk még egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet is és összekeverjük.
Piritóssal tálaljuk. Gyors ebédnek de akár vacsorának is finom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: