Kedvenc 2 hete

2009 március 13. | Szerző: |

 A télen alma mániában szenvedtem. Egyik terméke az almás lepény. No nem egy ördöngős recept, az alapokat a Horváth Ilona szakácskönyvből lesegettem ki, de aztán a saját ízlésemre formáltam.


Almás lepény


Hozzávalók:


– 1,5- 2 kg alma


– 0,5 kg liszt


-25 dkg margarin


-7 evőkanál kristálycukor


-1 cs. vaníliás cukor


-kb. 2 ek. tejföl


-1 tojás


-1/2 cs. sütőpor


-fél citrom leve


-őrölt fahéj


-szegfűszeg


-búzadara


Az almákat meghámozom, nagyon durvára reszelem, a darabkák kb. fél hasábkrumpli méretűek legyenek, de vékony szeletekre is lehet vágni. Egy nagyobb edénybe rakom, teszek rá kb. 3 ek. cukrot, kb. 1 teáskanálnyi fahéjat, meg kb. 5 szem szegfűszeget és felteszem párolódni. Míg párolódik sűrűn kevergetni kell. Mikor kész, belecsavarok fél citrom levét ,kihorgászom a szegfűszegeket és kihűtöm . Ha sietek, akkor hideg vízbe állítom a lábast.


Míg hűl az alma, addig összeállítom a tésztát. A lisztbe belerakom a darabokra vágott margarint, cukrot, tojást, sütőport, és összegyúrom. Közben adom hozzá a tejfölt, amennyi szükséges. Ekkora mennyiséghez kb. 2 ek . szokott kelleni. Mikor kész, két részre osztom.


A sütőt előmelegítem 170-180 fokra. Egy nagyobb tepsit kikenek margarinnal és kilisztezem.


 Kinyujtom az első lapot és a tepsibe helyezem. Szórok rá grízt, olyan mennyiséget, hogy a tésztát már éppen ne lássam. Ráteszem az almát, és ízlés szerint még ilyenkor is lehet szórni rá fahéjat. Kinyújtom a 2. lapot, beborítom vele az almatölteléket, megszurkálom, és mehet a sütőbe. Kb. 40 perc alatt sül aranybarnára a teteje.


A férjem szerint ez mostanában mindig jól sikerül. El is fogy az utolsó morzsáig. A gyerek is imádja.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!