Kedvenc 2 hete

 A télen alma mániában szenvedtem. Egyik terméke az almás lepény. No nem egy ördöngős recept, az alapokat a Horváth Ilona szakácskönyvből lesegettem ki, de aztán a saját ízlésemre formáltam.



Almás lepény



Hozzávalók:



– 1,5- 2 kg alma



– 0,5 kg liszt



-25 dkg margarin



-7 evőkanál kristálycukor



-1 cs. vaníliás cukor



-kb. 2 ek. tejföl



-1 tojás



-1/2 cs. sütőpor



-fél citrom leve



-őrölt fahéj



-szegfűszeg



-búzadara



Az almákat meghámozom, nagyon durvára reszelem, a darabkák kb. fél hasábkrumpli méretűek legyenek, de vékony szeletekre is lehet vágni. Egy nagyobb edénybe rakom, teszek rá kb. 3 ek. cukrot, kb. 1 teáskanálnyi fahéjat, meg kb. 5 szem szegfűszeget és felteszem párolódni. Míg párolódik sűrűn kevergetni kell. Mikor kész, belecsavarok fél citrom levét ,kihorgászom a szegfűszegeket és kihűtöm . Ha sietek, akkor hideg vízbe állítom a lábast.



Míg hűl az alma, addig összeállítom a tésztát. A lisztbe belerakom a darabokra vágott margarint, cukrot, tojást, sütőport, és összegyúrom. Közben adom hozzá a tejfölt, amennyi szükséges. Ekkora mennyiséghez kb. 2 ek . szokott kelleni. Mikor kész, két részre osztom.



A sütőt előmelegítem 170-180 fokra. Egy nagyobb tepsit kikenek margarinnal és kilisztezem.



 Kinyujtom az első lapot és a tepsibe helyezem. Szórok rá grízt, olyan mennyiséget, hogy a tésztát már éppen ne lássam. Ráteszem az almát, és ízlés szerint még ilyenkor is lehet szórni rá fahéjat. Kinyújtom a 2. lapot, beborítom vele az almatölteléket, megszurkálom, és mehet a sütőbe. Kb. 40 perc alatt sül aranybarnára a teteje.



A férjem szerint ez mostanában mindig jól sikerül. El is fogy az utolsó morzsáig. A gyerek is imádja.

Címkék:
Tovább a blogra »