Kenyérsütés

 Jó néhány évvel ezelőtt, van talán már 6 éve is, épp csak összejöttünk a férjemmel, anyósom beszerzett egy kenyérsütő gépet. Nem érdekelt különösebben a téma, jó hamar le is törtük a lelkesedését, mert bár próbálkozott kemányen, megvett jó sok féle kelléket (kovászt, adalékokat) csak nem akart jól sikerült kenyér kisülni. Mindig nehéz volt a belseje, vastag a héja. Egyedül a kalács sikeredett benne remekül. Így hát a házi pékség hamarost be is zárt.



Tavaly bennem is belendült a kenyérsütősdi ötlete, de én csak a sütőben készítettem el. 1-2 alkalommal jól sikerült, készítettem hagymás és burgonyás kenyeret, de hamar leálltam én is ezzel. Most viszont előtúrtam a kenyérsütő gépezetet, és elhatároztam, hogy kitanulmányozom, kitapasztalom. Ma egy könnyű, egyszerű fehér kenyérrel kezdtem. Igaz, 3 és fél órás a program, de ha nekiállok tésztát dagasztani, várni míg kel stb. kisütni, akkor így is úgy ennyi idő alatt végzek…



A legjobb, hogy tök sok mindenre lehet használni a gépet azon kívül, hogy kenyeret süt. Lehet benne kalácsot is sütni meg csak dagasztásra is használni, ha pl. kiflit készítünk. Tud ugyanis olyasmit a gép, amit a sima sütővel nem tudunk, vagy csak igen nehezen, nevezetesen párásít.



Az első próbálkozásom receptje:



– 52 dkg búzaliszt



– 1tk. instant élesztő



– 2,5 ek. cukor



– 2 tk vaj



– 2 dl tej



-1,6 dl víz



A hozzávalókat beraktam a kenyérsütő gépbe, úgy , hogy a nedves hozzávalók legyenek alul, rá a lisztet, cukrot, sót, vajat, s végül az instant élesztőt. Fehérkenyérnek való programon sült, a legenyhébb barnítással. Isteni finom lett!!! Már bevacsoráztunk belőle, tegnap készítettem körözöttet, nagyon jó volt!



Apropó körözött. Én fele-fele rányban szoktam készíteni juhtúróból és tehéntúróból (25-25 dkg).Rakok bele margarint (10-15 dkg) fél fej apróra vágott lilahagymát, kevés egész köményt, de annál több őrölt köményt, pirospaprikát, mustárt és tejfölt lazítónak. A juhtúrótól isteni pikáns íze lesz!



Holnap kalácsot készülök sütni vacsira…



 



 



 

Címkék: ,
Tovább a blogra »