Kalácssütés a kenyérsütőgépben
2010 január 28. | Szerző: holyka78 |
Tegnap kipróbáltam egy kalács receptet a kenyérsütő gépben. Egész jó lett volna, ha a receptben nem adják meg rosszul a bele kellő cukor mennyiségét. Sajnos keveset írtak, én meg csípőből nem bíráltam felül…Íme a recept:
– 50 dkg liszt
– 2,5 dl langyos tej
– 10-12 dkg cukor (itt eredetileg 5 volt)
– 8 dkg vaj
– 1 kk só
– 2 tojássárgája
– 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília aroma
– 1 citrom héja lereszelve
– 2 dkg élesztő
– 1 marék mazsola
– néhány darab pirított dióbél (elhagyható)
– aszalt sárgabarack apróra vágva (elhagyható)
Tehát a langyos tejet és a tojássárgákat a kenyérsütő tartályába teszem.Erre jön a liszt, a cukor, a vaníliás cukor, a só, a vaj, és végül az élesztő szétmorzsolva, valamint a reszelt citromhéj. Elindítom a gépet a kelttészta programon. A második dagasztásig van annyi idő, hogy a diót száraz serpenyőben illatosra pirítsam, s ha kihűlt, kedvenc gránit mozsaramban durvára töröm. Előkészítem a mazsolát és feldarabolom az aszalt sárgabarackot. A második dagasztás előtt öntöm be a diót és az aszalványokat a citromhéjtól már illatozó tésztához. Eztán már csak várni kell, hogy kisüljön az isteni, laza szerkezetű, enyhén diós-citromos illatú kalács.Szóval ha több cukrot tettem volna bele, mint az eredeti 5 dkg akkor tuti isteni lett volna, így kicsit ízetlenre sikerült, de mogyorós csokikrémmel vagy mézes vajjal lehetett javítani rajta.
Tegnap megérkeztek a vákumos tárolózsákjaim. El is kezdtem rámolgatni, sikerült egész szép méretes helyet felszabadítanom. Most hétvégéig parkolópályára tettem a pakolást, mert át kell néznem a férjemmel a ruháit, mit akar még megtartani, mi megy adományba s mi takarítórongynak.
Tegnap délelőtt nem kellett főznöm, így az összes időt Nórival tölthettem. Rajzoltunk, mert azt mindketten szeretjük. Elővettük a filctollakat, nyomdázót, és jól elszórakoztunk. A kis kezei csupa filcesek meg tintásak lettek. Szerencsére ezek már olyan anyagok,amik vízzel könnyen lejönnek. No azért nem az első kézmosással, de az esti fürdésnél minden lejött.
TEgnap előtt a piacról hazafelé jövet a szomszéd ház előtt szegény kis bogaram nagyot esett. Ijedtében megharapta a szája szélét, ömlött belőle a vér, de szerencsére hamar elállítottam a vérzést, idefent lemostuk és lefertőtlenítettem. Tegnap is elég csúnya volt, de mára sokat javult.
Ma délelőtt főztünk. Nagyon szeret Nóri segítkezni, kavarni főleg, és ma volt is mit kavargatni. Tejfölös karalábé levet főztem sajtnokedlivel ,mert Nóri rajong a nokedliért. Segített kikavarni a habarást meg a nokedlit. Második fogásnak csirkét sütöttem zacskóban (hogy másként?). A csirkecombokat sütés előtt 1 órával beszórtam nagyszemű tengeri sóval és morzsolt majorannával. Nagyon szeretem a majorannát, nagyon sokféle húsételhez használom. A sütőzacsiba pakoltam az 1 óra elteltével a csirkecombokat, és hámozott, félbevágott krumplikat, néhány csík tv paprikát, felkarikázott paradicsomot és fél lilahagymát félfőre vágva. Nagyon fnom tud lenni ez a kis lecsós hatású husi, de nagyon óvatosan kell bánni a paradicsommal és a hagymával, mert eszméletlen mennyiségű vizet képes ereszteni és akkor inkább főtt ill. párolt husi íze lesz a húsnak, mint sült. Én most megtaláltam az arany középutat. Nevezetesen 3 egész csirkecomb, amiket kettévágtam, 5-6 közepes méretű krumpli hosszában kettévágva, egy nagyobb fej lilahagyma fele, 1 nagyobb paradicsom vastag karikákra vágva és 1 tv paprika csikokra vágva. Ezek belefértek egy normál méretű sütőzacskóba.
Épp az előbb vettem ki a mai kenyeret a kenyérsütőből. Hagymás-sajtos.Az alaptészta hozzávalói ugyanazok azzal a változtatással, hogy a vajat megolvasztottam, adtam hozzá 1 ek étolajat és belevágtam fél fej apróra vágott vöröshagymát és megpirítottam. Ezt közvetlenül a tejbe öntöttem némi hülés után. A többi ugyanaz. Fehérkenyér fokozat, legenyhébb barnítás. A második dagasztásig reszeltem egy marék sajtot (lehet ementáli, trapista vagy amit kedvel a família. Ezt a második dagasztáskor (hangjelzés után) kell beleönteni a gépbe. Erről a kenyérről legközelebb számolok be. Az illata jó, de kicsit barnább lett mint az előző kenyér volt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: